Wedstrijden

Er zijn technische wedstrijden, waarbij je figuren zwemt die worden beoordeeld door een jury, en uitvoeringenwedstrijden op muziek.

Onze vereniging zwemt in Regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Op de website van de KNZB Regio Zuid is informatie rond de regionale wedstrijden te vinden, bijvoorbeeld de loting, juryindeling en uitslagen. De data van de wedstrijden zijn overgenomen op de kalender.

Zwemsters die deelnemen aan een wedstrijd ontvangen ruim van te voren per e-mail of Whatsapp informatie over de plaats en het tijdstip van de wedstrijd en welke spullen meegenomen moeten worden. We gaan met eigen vervoer naar het zwembad waar de wedstrijd wordt gehouden. Daar aangekomen worden de zwemsters door trainsters van De Treffers begeleid.

Bij de technische wedstrijden kun je even inzwemmen en oefeningen doen om warm te worden. Op verschillende plekken in het zwembad zit een jury. Op volgorde van nummer (door loting bepaald) laten de zwemsters op Aanloopniveau 4 vaste figuren zien die passen bij het niveau waarop wordt getraind. De zwemsters op Age 1 niveau zwemmen twee vaste figuren en twee gelote figuren. De andere zwemsters zwemmen twee gelote figuren. Alle zwemsters dragen daarbij een zwart badpak en een witte badmuts. Na elk figuur laat de jury de punten zien. Als alle zwemsters hun figuren hebben gezwommen mag je douchen en aankleden. De uitslag volgt meestal in de sportkantine. Op Aanloopniveau krijgen de zwemsters een certificaat. Op wedstrijdniveau kunnen diploma's worden behaald en limieten voor de Synchrobeat (de Nederlandse Kampioenschappen tot en met 15 jaar), de NK junioren of de NK Senioren.

Bij uitvoeringenwedstrijden verzamelen we wat vroeger bij zwembad Kwekkelstijn. Voor vertrek worden namelijk de haren van de zwemsters in een knot gedraaid, er wordt gelatine op het haar aangebracht om het stevig vast te zetten en ook een haarstukje passend bij de showbadpakken. Verder krijgen de zwemsters make-up op. In het zwembad waar de wedstrijd wordt gehouden mag je met je groepje even inzwemmen. Je draagt dan een zwart badpak. Na het inzwemmen krijgen de zwemsters hun showbadpakken aan en kijken we met elkaar naar de andere uitvoeringen. Als je groepje aan de beurt is, word je door de ploegleider begeleid naar de plek waar je uitvoering start. Na de uitvoering, ga je met je groepje op de badrand staan. De punten worden omgeroepen. Na afloop van de wedstrijd en de bekendmaking van de einduitslag, mag je omkleden. De gelatine mag pas thuis worden uitgespoeld. Dit gaat het best met warm water. Gebruik pas shampoo als de gelatine uit het haar is gespoeld.

Op de kalender staan ook Interregiowedstrijden. Onze vereniging doet soms mee aan deze wedstrijden die veelal plaatsvinden buiten de regio. 

  • Kom zwemmen bij De Treffers!

    Gezelligheid, intensieve trainingen en een grote variatie aan zwemdisciplines voor jong en oud.

    Lid worden   De Treffers